Czasem stajemy przed problemem sprawiedliwego obdzielenia np 20 osób jednym tortem. Jak go równo i estetycznie pokroić? Opiszę tutaj pokrótce, jak to się robi.
Gdy tort jest okrągły i niewielki a gości niezbyt wielu - w zasadzie nie ma problemu. Kroimy go "w gwiazdkę" na około 100-gramowe kliny. Łatwo podzielić okrągły lub prostokątny tort na pół, uzyskane połówki również na pół, i tak uzyskane ósemki zwykle też dadzą się podzielić na połówki. Otrzymamy tak 8 lub 16 równych porcji, które nie powinny się rozpadać i łatwo je rozdać. Taki sposób pokazano na rysunku pierwszym. 

Ale co, gdy mamy duże piętro tortu o średnicy np 50cm i wadze 5-6kg? Taki tort powinien wystarczyć na 40-60osób ale zwykłe krojenie "w gwiazdkę" tu się nie sprawdzi bo każdy klin musiałby mieć tylko 2cm szerokości i aż 25cm długości. Takiego plasterka nie da się w całości przenieść, nie zmieści się też na typowym talerzyku!
Kroimy więc tak, jak pokazują czarne linie na drugim obrazku:
 - najpierw wykrawamy okręg o średnicy ok 2/3 całości.
 - potem zewnętrzną część dzielimy wg znanego już schematu na 4, 8, 16 części.
 - na koniec zostanie nam wewnętrzna część która da się już łatwo podzielić "w gwiazdkę" na kolejnych 4, 8, 16 porcji. Czyli udało nam się tak uzyskać 32 równe porcje! :)

jak podzielić mały tortjak pokroić duży tort