Cukrowe meksykańskie czaszki na Fiesta de Muertos

Ponieważ od kilk lat dekoruję meksykańskie restauracje na różne święta, musiałam nauczyć się sama wytwarzać cukrowe czaszki, bez których meksykańskie zaduszki nie mogą zaistnieć, podobnie jak nasza Wielkanoc bez jajka. Dość szybko przekonałam się że zdobycie ich w Europie nie jest łatwe, a na pewno nie jest to kwestią 2-3 dni. Zrobienie własnym sumptem też nie od razu było realne gdyż pewien istotny składnik o tajemniczej nazwie Meringue Powder jest po naszej stronie oceanu i morza niedostępny. Ale w końcu poradziłam sobie i ze zdobyciem składników, i z nie najłatwiejszą techniką ich wytwarzania.

Okazało się że tym samym zostałam - prawdopodobnie - jedynym ich producentem w kraju nad Wisłą!

Przedstawiam zatem moje dzieci - od najmniejszych do największych:

cukrowe czaszki / sugar skulls małe cukrowe czaszki zapakowane małe cukrowe czaszki / sugar skulls

Najmniejsze mają ok 4cm wielkości i 40gramów wagi. To te na zdjęciach powyżej. Osadzam je na patyczkach, trochę przypominają lizaki i dzieciaki zwykle tak je traktują :) . Wykonuję je (czaszki) wyłącznie z jadalnych składników, barwię wyłącznie spożywczymi barwnikami. Dekorowane są ręcznie, każda jest niepowtarzalna.

Średnie  mają ok. 12 cm wysokości i ok 300g wagi. Te także są zdobione ręcznie i każda jest unikatem.

sugar skulls for Fiesta de Muertos   średnie czukrowe czaszki opakowane   średnie cukrowe czaszki

DUŻE. ok. 16cm długości, 450-550 gramów.

średnia czaszka cukrowa na Fiesta de Muertos średnia czaszka cukrowa średnia czaszka cukrowa średnia czaszka cukrowa